Luzmilagro

nietolerancja histaminy – przyczyny

Czy to nietolerancja histaminy?

Masz czasem wysypkę na skórze, łzawiące oczy, opuchnięte gardło, swędzący wodnisty katar, albo niepokój, lęki, problemy z trawieniem, czy może często boli Cię głowa, gardło, zatoki?

Niby testy alergiczne są ok, albo coś tam nie bardzo, a nadal czerwone wino, ser, sushi wywołują duszności, migreny, zaburzenia rytmu serca (na przykład po zjedzeniu pizzy!!!).Mnie zdarzyło się podczas suszakowania z moimi lejdis. Otóż sushi plus czerwone wino to mieszanka wybuchowa. W ciągu pół godziny pokrywam się obrzmiałymi czerwonymi plamami. Strasznie wyjściowo ;). Dało do myślenia. Szukałam, pytałam. Ty pewnie też. Szukasz, pytasz. Odpowiedzi brak. Już wiesz, że ma to związek z jedzeniem. I zapewne obiło Ci się o uszy słowo HISTAMINA. Przypuszczasz lub wiesz, że przyczyną złego samopoczucia jest nietolerancja histaminy. Chcesz coś z tym zrobić, ale nie wiesz jak zacząć. Problem okazuje się większy niż mogłoby się wydawać. Ale w skrócie oto co musisz wiedzieć:

Co to jest nietolerancja histaminy?

Cóż, jest to bardzo niedoceniane – ale bardzo realne – zaburzenie, które może być przyczyną wszystkich twoich dziwnych, podobnych do alergii objawów.

W przeciwieństwie do typowej wrażliwości na pokarm, nietolerancja histaminy nie jest zwykłą wrażliwością na histaminę. Jest to problem, który pojawia się, gdy organizm nie jest w stanie poradzić sobie z ilością histaminy w organizmie – powodując w ten sposób reakcje całego ciała.

Aby zrozumieć, w jaki sposób i dlaczego histamina może powodować problem, zacznijmy badać przyczyny tej nietolerancji, odpowiadając na kilka pytań…

Co to jest histamina?

Chociaż histamina jest chemicznym związkiem przekaźnikowym, który komunikuje się z mózgiem, uczestniczy w procesach, takich jak na przykład wydzielanie kwasu żołądkowego, który bierze udział w trawieniu. Jest konieczna i niezbędna do życia. Między innymi wpływa na :

  • pobudzenie do wytwarzania kwasu żołądkowego

  • perystaltykę jelit ( zdarzyła ci się kiedyś biegunka po alkoholu?)

  • gojenie się ran

  • regulację temperatury ciała

  • ciśnienie tętnicze

  • uczenie się i pamięć

Jednak głównym działaniem histaminy, którym się dzisiaj interesujemy, jest jej rola w odporności.

Histamina jest związkiem, który organizm wytwarza jako część ścieżki obronnej, gdy uruchamiany jest lokalny układ odpornościowy. Związek ten działa jako mediator dla każdej substancji, którą organizm postrzega jako zagrożenie i znajduje się w małych kapsułkach, zwanych komórkami tucznymi i bazofilami.

Komórki tuczne są zlokalizowane w dużych stężeniach w skórze, płucach, nosie, ustach, przewodzie pokarmowym i krwiobiegu, podczas gdy bazofile są przenoszone na to miejsce po uruchomieniu odpowiedzi immunologicznej.

Co powoduje, że organizm uwalnia histaminę?

Istnieje wiele powodów, dla których dochodzi do uwolnienia histaminy, ale zazwyczaj jest to wynik poczucia zagrożenia lub zagrożenia układu odpornościowego. Na przykład, gdy zostaniesz ukąszona przez pszczołę, histamina wskakuje do akcji, aby natychmiast przynieść pomoc w reakcji na jad. W wyniku tego dochodzi do obrzęku, swędzenia i zaczerwienienia. Czasami, nawet jeśli substancja, która styka się z ciałem, niekoniecznie jest szkodliwa, organizm może ją tak postrzegać, a histamina zaczyna działać.

Poza obcymi najeźdźcami uwalnianie histaminy może wyzwalać szereg substancji takich jak pyłki, kurz, sierść zwierząt domowych, chemikalia, a nawet żywność w codziennej diecie.

Ważne

Stężenie histaminy w organizmie może przejściowo zwiększać się w sytuacjach:

  • nadmiernego wysiłku fizycznego – serio!!!

  • nagłego stresu psychicznego – patrz wyżej – serio!!!

  • wahań hormonalnych

  • zabiegów związanych z przerwaniem skóry

  • zabiegów dentystycznych

  • chorób zapalnych jelit

Co robi histamina?

Po uwolnieniu przez komórki tuczne histamina pobudza inne układy organizmu do działania. W całym organizmie istnieją miejsca na określonych komórkach, zwane receptorami, które umożliwiają histaminie wiązanie na zasadzie zamka i klucza. Gdy histamina zablokuje się w tych receptorach, włącza odpowiedź. Cztery znane receptory histaminowe są oznaczone jako H1 – H4 i, w zależności od ich lokalizacji, wywoływana jest specyficzna odpowiedź.

H1: Są wyrażane w komórkach wyściełających niektóre narządy, takie jak nos, usta i układ pokarmowy. Znajdują się również w tkance mięśniowej płuc, która jest głównym źródłem wyzwalaczy reakcji alergicznych. W mózgu i rdzeniu kręgowym aktywacja receptora H1 wywołuje efekty behawioralne.

H2: Znajdujące się w żołądku receptory włączają proces wydzielania kwasu w żołądku.

H3: W mózgu i rdzeniu kręgowym aktywacja receptora H3 odgrywa rolę w efektach behawioralnych, a także zmianach temperatury ciała.

H4: Ostatnio odkryty receptor histaminowy jest zaangażowany w regulację wszystkich innych komórek układu odpornościowego i odgrywa rolę w aktywowaniu lub hamowaniu ich funkcji.

Im więcej histaminy jest uwalniane, tym bardziej te receptory są aktywowane, tym większa odpowiedź będzie odczuwalna w całym ciele. Kłopot pojawia się kiedy histaminy jest za dużo. Kiedy uwalnianie histaminy jest wyzwalane przewlekle, pozostawia wiele niepożądanych objawów.

Przewlekłe uwalnianie histaminy lub zmniejszona zdolność organizmu do radzenia sobie z nią i pozbycia się tego związku powoduje, że wewnętrzne poziomy histaminy są zbyt wysokie i wywołują takie reakcje jak opisane wyżej, które znamy jako nietolerancję histaminy. Jeżeli organizm z jakiegoś powodu wciąż uwalnia histaminę i dodatkowo dostarczymy mu ją z zewnątrz, po prostu sobie z tym nie poradzi. Innym problemem jest to, że Twój organizm może z różnych powodów nie umieć radzić sobie z pozbywaniem się histaminy.

Objawy nietolerancji histaminy mogą być bardzo różne i występować w różnych częściach Twojego ciała w zależności gdzie znajdują się receptory histaminy, to wyjaśnia,że niekontrolowane wyrzuty histaminy mogą wpłynąć na każdy układ w twoim ciele i spowodować jego dysfunkcję.

Jak nauczyć się zarządzać ilością histaminy?

Po pierwsze wiedza i świadomość. Wiedza przkuta w doświadczenie uczyniła mnie kobietą wolną od masy problemów. Niestety nie od wszystkich. Wracając do tematu…

Istnieje kilka przyczyn nietolerancji histaminy. Poniżej znajdują się cztery główne:

1. Niedobór enzymów

Twoje ciało ma dwa główne sposoby rozkładania histaminy. Oba obejmują enzymy, z których jeden nazywa się diaminooksydaza (w skrócie DAO), a drugi – N-metylotransferazą histaminową (HNMT). Jeśli brakuje tych enzymów, poziom histaminy wzrasta i nie jest odpowiednio obniżany do normalnego poziomu. Niedobór DAO może być wrodzony lub nabyty. Wrodzony może mieć związek z twoimi genami, ale występuje dosyć rzadko. Nabyty niedobów DAO spowodowany jest przede wszystkim chorobami zapalnymi jelit jak choroba Crohna lub wrzodziejące zapalenie jelita grubego, czy też infekcja candida albicans.

DAO może być albo wytwarzane w niewielkich ilościach, albo może być wykorzystane w innych procesach, więc może go nie wystarczać do rozkładania histaminy. Niektóre leki, takie jak niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ), mogą również blokować uwalnianie DAO, jednocześnie zwiększając uwalnianie histaminy. Podobnie cała masa produktów spożywczych , których listę przedstawię poniżej.

DAO można zbadać, dosyć łatwo i raczej niekoniecznie tanio, ale jest taka możliwość, tak o to odkryłam , że mam ilości śladowe

2. Przerost bakterii i candida

Ponieważ niektóre bakterie żyjące w jelitach uwalniają histaminę, mogą podnieść całkowity poziom histaminy, z którym organizm nie będzie sobie radził. Jest też grzyb, który niepostrzeżenie może rozrosnąć się w twoich jelitach , candida albicans, który powoduje uwalnianie histaminy. Bardzo szybko ten proces może zmienić się w błędne koło, z którego bardzo trudno się wydostać. Aczkolwiek jest to możliwe.

Bakterie, nawet te „dobre” , przekształcają aminokwas histydynę w histaminę – jest to zwykle nieszkodliwy proces. Niestety bywa dosyć uciążliwy jeśli masz nietolerancję histaminy. Znaczenie bakterii jest naprawdę istotne, ponieważ oznacza to, że przyjmowanie niektórych probiotyków może drastycznie pogorszyć objawy nietolerancji histaminy!

Upewnij się, że bierzesz probiotyk o niskiej zawartości histaminy. Możesz znaleźć listę probiotyków o niskiej zawartości histaminy, które są bezpieczne dla nietolerancji histaminy, a także probiotyki o wysokiej zawartości histaminy, które należy natychmiast zaprzestać tutaj

3. Komórki tuczne

Histamina jest zwykle uwalniana z komórek tucznych w odpowiedzi na alergeny, jednak jeśli komórki tuczne są niestabilne lub stają się nadaktywne, histamina może zostać uwolniona na wyższym niż normalnie poziomie.

Destabilizacja i nieprawidłowe działanie komórek tucznych może mieć wiele przyczyn, takich jak infekcja H. pylori lub inne zaburzenia biologiczne lub dziedziczne.

4. Zaburzenia trawienia

Nieszczelne jelito, albo przeciekające jelito – ostatnio bardzo popularny termin, służący do opisania przyczyny szeregu różnych problemów zdrowotnych.

Ale co to jest?

Cóż, normalnie przewód pokarmowy jest wybiórczo przepuszczalny, co oznacza, że umożliwia niektórym składnikom odżywczym przechodzenie przez jelita i dostanie się do organizmu – jednocześnie odfiltrowując potencjalne zagrożenia, takie jak związki toksyczne, patogeny i całe cząsteczki pożywienia.

Ten mechanizm pozwala nam wpuszczać dobre rzeczy, a złe trzymać z daleka – ma to sens?

Z drugiej strony, gdy rozwinęło się nieszczelne jelito… przewód pokarmowy stał się jeszcze bardziej przepuszczalny, co oznacza, że większe cząsteczki mogą przedostać się do krwiobiegu, który normalnie zostałby odfiltrowany i usunięty z organizmu.

Kiedy te większe cząsteczki dostaną się do krwiobiegu, organizm ich nie rozpoznaje i dlatego reaguje odpowiedzią immunologiczną, obejmującą stan zapalny i uwalnianie histaminy.

Taka sytuacja stwarza większe zapotrzebowanie na enzym DAO, aby obniżyć poziom histaminy, ale zapalenie jelit zmniejsza zdolność DAO do działania i dodatkowo przyczynia się do problemu. Znowu błędne koło

W wyniku którego zaczynasz odczuwać objawy nadmiaru histaminy. Są bardzo bardzo różne i zwykle trudne do zidentyfikowania, bo przyczyny nakładają się na siebie tworząc zaklęty krąg niechcianych uciążliwości. Dorzuć oczywiście alergię na cokolwiek i zmieniasz się w kupkę nieszczęścia , której jedynym marzeniem jest chłodny prysznic albo wycieczka na biegun północny.

Swoją drogą… ludzie na biegunie żywiący się głównie tłuszczem są wyjątkowo zdrowi i raczej o alergii nigdy nie słyszeli

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *